Inèdits: Sant Hilari de Poitiers

Ell ens concedeix el perdó dels nostres pecats


Podem observar que Déu omnipotent és mans i misericordiós, fa resplendir el sol sobre justos i sobre injustos, i fa ploure sobre sants i sobre malvats (Diàleg amb Trifón 96).
 
Sant Hilari de Poitiers s'estén sobre el tema del perdó cristià comentant el diàleg entre Jesús i Pere en l'evangeli de Mateu, C.18. "A Pedro, que li preguntava si havia de perdonar set vegades a un germà que pecava contra ell, va respondre:«No et dic set vegades, sinó setanta vegades set».
 
“Ell ens instrueix perquè imitem completament la seva humilitat i la seva bondat i trenquem els agullons dels nostres moviments turbulents, ens dóna fermesa amb l'exemple de la seva misericòrdia. Ell ens concedeix, en efecte, per la fe, el perdó de tots els nostres pecats. És cert que els vicis de la nostra naturalesa no mereixien el perdó. El perdó, per tant, és total perquè el Senyor condona també els pecats comesos contra ell després del retorn de la confessió [...], és a dir, mitjançant el do del baptisme atorga la gràcia de la salvació als seus enemics i perseguidors. Ens ensenya que nosaltres hem de concedir el perdó sense mesurar-lo ni explicar-ho i no hem de pensar quantes vegades perdonem, sinó que no ens hem d'indignar contra els que pequen contra nosaltres, tantes vegades com hagi motiu d'indignar!
 
En qualsevol cas, aquesta constància en perdonar ens ensenya que no hi ha d'haver en nosaltres cap ocasió de ressentiment, perquè Déu ens concedeix, per do seu més que per mèrit nostre, el perdó complet de tots els nostres pecats. No és convenient limitar amb un número, com prescriu la Llei (cf. Gn 4,24), el perdó que hem de concedir, doncs a nosaltres Déu, mitjançant la gràcia de l'Evangeli, ens ha concedit un perdó sense mesura. (Com. A Mateu 18). És sant Basili, bisbe de Cesarea de Capadòcia, qui parla als seus corresponsals de l'alegria del Pare pel pecador penedit, trobat com l'ovella perduda i com el fill pròdig de les paràboles lucanes"


23/10/2016 09:00:00