Hola, em dic Joan Martínez, i et dono la benvinguda a aquest espai virtual
que espero no et defraudi.

Soc mossèn catòlic, i faig de filòsof, i a estones, de poeta.
Però ja des d'ara m'agradaria ser el teu amic.

Inèdit: Alcher de Clairvaux 3

El do del Pare i del Fill és l'Esperit Sant


L'ànima feta a semblança de tota saviesa, produeix en si la semblança de totes les coses; de manera que és definida pel filòsof com la semblança de totes les coses. Té en si mateixa les forces per les quals aprehèn tot o bé investiga per fer-se semblant a totes les coses.

Pel sentit és semblant a la terra; a l'aigua per la imaginació, penetrant per la raó, sòlid per l'enteniment, i al cel del cel per la intel·ligència.

És semblant a les pedres per l'essència, als arbres per la vida, als animals pel sentit i la imaginació, als homes per la raó, als àngels per l'intel·lecte, a Déu per la intel·ligència.

Igual que Déu és capaç i participant de totes les coses; així l'ànima és capaç de tot. Déu és capaç i participant de totes les coses perquè pel seu do natural, evidentment per l'Esperit Sant, i pel fruit del do de la gràcia, participa de totes les coses per l'essència per la qual existeixen i segons la qual (pertanyen) a una espècie. Idònia per la qual es distingeixen de les altres, segons els dos al convenient ús pel qual progressen.

Aquestes tres coses hi ha a tot home existent, com cert vestigi de la suma essència, imatge i do, això és, la Trinitat de Pare, Fill i Esperit Sant.

L'eternitat certament està en el Pare, l'espècie en la imatge, el fruit en el do.

L'eternitat està en el Pare perquè el Pare no té Pare del qual hi hagi: El Fill és en tant que és del Pare, i és coetern a Ell.

La imatge realitza tan perfectament aquell de qui és imatge, que és quasi, quasi igual a Ell.

L'espècie està en la imatge, és a dir, pulcritud, congruència, igualtat, primera i suma semblança, primera i suma vida, primer i summe intel·lecte. El fruit està en el do.

El do del Pare i del Fill és l'Esperit Sant. El fruit està en el do, això és, la delectació, el goig, l'alegria, la felicitat, la suavitat. Aquella inefable unió del Pare i la imatge no és perfecció, sense caritat, sense goig: així en aquella Suma Trinitat està l'origen de totes les coses, la perfectíssima pulcritud, i el nostre feliç amor, tot fruit de la deïtat és per do. (...)
 
(Alcher de Clarvaux. LIBRO DEL ESPÍRITU Y DEL ALMA cap. 6 PL. XL)
 
 
 


20/02/2017 09:00:00