Hola, em dic Joan Martínez, i et dono la benvinguda a aquest espai virtual
que espero no et defraudi.

Soc mossèn catòlic, i faig de filòsof, i a estones, de poeta.
Però ja des d'ara m'agradaria ser el teu amic.

Inèdits: San Agustí 10

El Senyor es dóna a l'home en la misericòrdia


El Senyor es dóna a l'home en la misericòrdia
 
El Senyor va pujar al cel manifestant-se en presència dels seus deixebles. Això sabem, això creiem, això declarem. Va fer dons als homes. Què dons? L'Esperit Sant. El que dóna un tal do, de quina naturalesa és en persona? Gran, en efecte, és la misericòrdia de Déu; dóna un do igual a si mateix, perquè el seu do és l'Esperit Sant, i tota la Trinitat, el Pare, el Fill i l'Esperit Sant són un sol Déu. Què ens dóna l'Esperit Sant? Escolta l'Apòstol: L'amor de Déu -diu- ha estat vessat en els nostres cors. De què et ve, oh mendicant, que l'amor de Déu hagi estat vessat en el cor de l'home? Portem -diu- aquest tresor en gots de fang. Per què en gots de fang? Perquè es manifesti que una força tan extraordinària ve de Déu. En fi, després d'haver dit: L'amor de Déu ha estat vessat en els nostres cors, per evitar que cap pensés que era de collita pròpia estimar Déu, va afegir immediatament: per mitjà de l'Esperit Sant, que ens ha estat donat. Per tant, perquè tu puguis estimar Déu, que Déu habiti en tu i que s'estimi a si mateix des de tu; és a dir, que ell t'impulsi, et comença, li il·lumini, t'elevi al seu amor (Sermó 128).

Escolta, doncs, això, i vaig donar amb ell: Pietat de mi, oh Déu, segons la teva gran misericòrdia. Qui suplica una gran misericòrdia, està confessant una gran misèria. Poden demanar només una mica de la vostra misericòrdia els que van pecar sense saber-ho. Està escrit: Pietat de mi, segons la teva gran misericòrdia. Guareix-me de la meva gran ferida segons la perfecció de la teva medicina. Greu és el que pateixo, però em confio a l'Omnipotent. Hauria desesperat de sanar-me d'aquesta tan mortal ferida, si no trobés un metge tan excel·lent. Tingues pietat de mi, oh Déu, segons la teva gran misericòrdia; i per la teva gran compassió, esborreu les meves faltes.

Les paraules "esborra les meves faltes" equivalen a pietat de mi, oh Déu. I quan diu per la teva gran compassió, és com dir segons la teva gran misericòrdia. Perquè gran és la misericòrdia i hi ha moltes classes de misericòrdia; i de la teva gran misericòrdia deriven les teves moltes misericòrdies. Observes als qui menyspreen per corregir-los; observes als ignorants per ensenyar-los; observes als que confessen els seus pecats per perdonar-los. Que ha comès un pecat per ignorància? Un que havia fet algunes coses i havia comès molts pecats diu: He trobat misericòrdia, ja que per ignorància els vaig cometre quan no creia. David no podria dir: El vaig cometre per ignorància. No ignorava el gran que era la gravetat del pecat d'unir-se amb la dona d'un altre home, i quanta era la gravetat de l'homicidi del marit, que no estava al corrent de què passava, i ni tan sols va poder enutjar per tal injustícia. Arriben, per tant, la misericòrdia del Senyor els que van pecar per ignorància; i els que ho van fer sabent, arriben no qualsevol misericòrdia, sinó la gran misericòrdia. Renteu-me més i més de la meva injustícia. Què vol dir: renteu-me més i més? Que estic molt tacat.

Renta un cop i un altre els pecats de qui pecava sabent, tu que vas rentar els pecats de qui va pecar per ignorància. No s'ha de desesperar de la vostra misericòrdia. I rentem del meu delicte. ¿A causa que mèrits? Ell és metge, ofereix-li una recompensa; és Déu, ofereix-li un sacrifici. Què donaràs per ser purificat? T'has de fixar en qui és el que invoques; invoques al just: odia els pecats, si és just; castiga els pecats, si és just; no pots apartar del Senyor la seva justícia. Implora, per tant, la misericòrdia, però espera't justícia: és misericòrdia perdonar al pecador, és justícia castigar el pecat. I llavors què? Tu busques misericòrdia, però el pecat quedarà impune? Que et respongui David, que et responguin aquells que han caigut, responguin juntament amb David, per merèixer misericòrdia com David, i diguin: Senyor, el meu pecat no quedarà impune; conec la justícia de qui invoco la misericòrdia; no quedarà impune el pecat, però no vull que tu em castiguis, jo mateix castigaré el meu pecat; per això demano que ho perdonis, ja que jo ho reconec. I els impius tornaran a tu. Tan plena està la riquesa de la misericòrdia, que cap dels que a tu es converteixen ha de desesperar, no només qualssevol siguin els pecadors, sinó fins i tot els impius. I els impius tornaran a tu. Per a què? Perquè creient en què justifica l'injust, els sigui tinguda en compte la seva fe per a la justificació.

(Com. al Salm 50)


20/07/2016 18:00:00