Hola, em dic Joan Martínez, i et dono la benvinguda a aquest espai virtual
que espero no et defraudi.

Soc mossèn catòlic, i faig de filòsof, i a estones, de poeta.
Però ja des d'ara m'agradaria ser el teu amic.

Jesús es el rostro misericordioso del Padre

Misericordiae Vultus


Jesús és el rostre misericordiós del Pare

"2. Sempre tenim necessitat de contemplar el misteri de la misericòrdia. És font d'alegria, de serenitat i de pau. És condició per a la nostra salvació. Misericòrdia: és la paraula que revela el misteri de la Santíssima Trinitat. Misericòrdia: és l'acte últim i suprem amb el qual Déu ve al nostre encontre. Misericòrdia: és la llei fonamental que habita en el cor de cada persona quan mira amb ulls sincers al germà que troba en el camí de la vida. Misericòrdia: és la via que uneix Déu i l'home, perquè obre el cor a l'esperança de ser estimats per sempre no obstant això el límit del nostre pecat. "(Misericordiae Vultus. Papa Francisco)

Hem de purificar les concepcions humanes de l'amor sovint tan diferents del misteri de l'amor diví que sempre passa per la creu.

La paraula amor designa coses molt diferents, carnals, espirituals, pensades, passionals. S'estima una cosa agradable, un amic. I en tot això, sovint, es barreja el pecat. El Càntic dels càntics és testimoni de sentiments de totes classes. En molts casos l'amor manifesta una gran coloració afectiva. Manifesta espontaneïtat generosa. De fet estem davant d'una experiència densa i concreta.

Ara bé, quina relació hi ha entre l'amor de Déu i l'amor dels homes? Podem destacar dos extrems oposats: relegar l'amor de Déu a una esfera inaccessible, de màxima distància, o bé profanar l'amor de Déu convertint en alguna cosa totalment humana.

I. Diàleg d'amor entre Déu i l'home

En l'Antic testament veiem l'amor de Déu a través de la bondat amb la qual parlava a Adam i Eva. Déu estableix diàleg amb ells. Quan Adam renúncia a l'amor de Déu com a do, els vol per si mateixos. Peca, i Déu restableix aquest amor que es transformarà en misericòrdia amb el pecador.

1. Amics i confidents. L'amor de Déu és arribar a la intimitat amb ell. (Is 41,8) "Però tu, Israel, servent meu ets; tu, Jacob, a qui jo vaig escollir, descendència d'Abraham meu amic. 9 Perquè et vaig prendre dels confins de la terra, i de terres llunyanes et vaig trucar, i et vaig dir: El meu servent ets tu; et vaig escollir, i no et vaig rebutjar. 10 No tinguis por, que jo sóc amb tu no desmaïs, perquè jo sóc el teu Déu que et esforç; sempre t'ajudaré, sempre et sustentaré amb la dreta de la meva justícia."

Abraham és confident dels seus secrets. Però ha d'arribar fins a la creu que és sacrificar el seu fill. També Moisès és estripat per l'amor. Dividit entre Déu a qui és fidel i al poble pecador. (Ex 34,6) "Aparició del Senyor a Moisès. 6 El Senyor va passar davant d'ell i va exclamar: «El Senyor és un Déu compassiu i bondadós, lent per enutjar, i pròdig en amor i fidelitat. 7 manté el seu amor al llarg de mil generacions i perdona la culpa, la rebel·lia i el pecat; però, no els deixa impunes, sinó que castiga la culpa dels pares en els fills i en els néts, fins a la tercera i quarta generació. 8 Moisès va caure de genolls i es va postrar, 9 dient: «Si realment m'has brindat la teva amistat, digna't, Senyor, anar enmig nostre. És veritat que aquest és un poble obstinat, però perdona la nostra culpa i el nostre pecat, i converteix en el teu herència».

2. Els profetes experimenten l'amor personal de Déu. Però aquest amor de vegades els esquinça per dins. (Jr 20.7) "Tu m'has seduït, Senyor, i jo em vaig deixar seduir! M'has forçat i has prevalgut! Sóc motiu de riure tot el dia, tots es burlen de mi." Altres vegades els omple de goig. Osees ens revela a un Déu espòs d'Israel. (Us 11, 1) "Quan Israel era un noi, jo ho vaig estimar, i d'Egipte vaig cridar el meu fill. 2 Però com més els cridava, més s'allunyaven de mi; oferien sacrificis als Baals i cremaven encens als ídols. 3 I jo havia ensenyat a caminar Efraïm, el prenia pels braços! Però ells no van reconèixer que jo en tenia cura. 4 Jo els atreia amb llaços humans, amb lligams d'amor; era per a ells com els que s'alcen a una criatura contra les galtes, m'inclinava cap a ell i li donava a menjar. 5 Efraïm tornarà a Egipte i Assíria serà el seu rei, perquè van refusar tornar a mi."

Un amor que és més fort que el pecat encara s'hagi de patir. L'escriptura ens recorda sempre que l'amor de Déu és millor que va trobar als ídols, i que és un do gratuït.

3. Cap a un diàleg personal.

Avançant la història de la salvació, descobrim que l'amor de Déu es dirigeix al cor de cadascú, i especialment a qui és pobre i petit. Però aquest amor amb freqüència s'ha de provar davant l'exemple ja la pressió dels impius. I pot arribar fins al martiri.

4. En el nou testament l'amor de Déu s'expressava en un fet únic.

Jesús ve a viure com Déu entre nosaltres. (Rm 8, 31) "Què direm després de tot això? Si Déu està amb nosaltres, qui tindrem en contra? 32 Qui no va escatimar el seu propi Fill, sinó que el va entregar per tots nosaltres, ¿no ens concedirà amb ell tota classe de favors? 33 Qui podrà acusar els elegits de Déu? Déu és el que justifica. 34 ¿Qui s'atrevirà a condemnar? Serà potser Jesucrist, el qual va morir, més encara, el qui va ressuscitar, i està a la dreta de Déu i intercedeix per nosaltres? 35 Qui podrà llavors separar de l'amor de Crist? ¿Les tribulacions, les angoixes, la persecució, la fam, la nuesa, els perills, la mort? 36 Com diu l'Escriptura: És per tu que som lliurats contínuament a la mort; se'ns considera com a ovelles destinades a l'escorxador. 37 Però en tot això obtenim una àmplia victòria, gràcies a aquell qui ens estima. 38 Perquè tinc la certesa que ni la mort ni la vida, ni els àngels ni els principats, ni el present ni el futur, ni els poders espirituals, 39 ni la part alta ni la profunditat, ni cap altra criatura podrà separar mai de l'amor de Déu, manifestat en Jesucrist, Senyor nostre."

"1. Jesucrist és el rostre de la misericòrdia del Pare. El misteri de la fe cristiana sembla trobar la seva síntesi en aquesta paraula. Ella s'ha tornat viva, visible i ha aconseguit el seu cim en Jesús de Natzaret. El Pare,«ric en misericòrdia» (Ef 2,4), després d'haver revelat el seu nom a Moisès com «Déu compassiu i benigne, lent per al càstig, i pròdig en amor i fidelitat » (Ex 34,6) no ha parat de donar a conèixer a diverses maneres i en tants moments de la història la seva naturalesa divina. A la «plenitud del temps» (Ga 4,4), quan tot estava disposat segons el seu pla de salvació, Ell va enviar el seu Fill nascut de la Mare de Déu per revelar-nos de manera definitiva el seu amor. Qui ho veu a Ell veu el Pare (cf. Jn 14,9). Jesús de Natzaret amb la seva paraula, amb els seus gestos i amb tota la seva persona [1] revela la misericòrdia de Déu." (Misericordiae Vultus. Papa Francisco)

1. Jesús és el do del Pare.

Manifesta el seu amor. Li dóna a conèixer. L'amor del pare s'expressa en una aliança. El do de Déu arriba al seu súmmum en un do sense mesura. I és portat a l'extrem amb la mort del fill. Només així el món aconsegueix la vida. (Rm 5, 8) "Difícilment es troba algú que doni la seva vida per un home just; potser algun sigui capaç de morir per un benefactor. 8 Però la prova que Déu ens té, perquè Crist va morir per nosaltres quan encara érem pecadors".

2. L'amor perfecte és revelat en Jesús a través de la seva persona.

En la seva persona mateixa l'home estima Déu i és estimat per ell. A) La vida sencera de Jesús manifesta aquest doble diàleg. Atès al Pare completament viu en oració i en acció de gràcies al Pare i viu mirant als homes i donant-se a Déu com a amic. I no només als amics sinó a tots. Amb desinterès total. (Mc 10,45) "qui vulgui ser el primer, que es faci servidor de tots. 45 Perquè el mateix Fill de l'home no ha vingut a ser servit, sinó a servir i donar la vida en rescat per tothom». I especialment als més menyspreats i indignes. Estimant-lo a Ell s'estima al Pare. Escull els que vol i els fa amics. (Jn 15,15) "Ja no els dic servents, perquè el servent no sap què fa el seu amo; jo us he dit amics, perquè us he fet conèixer tot allò que he sentit del meu Pare. No sou vosaltres qui m'heu escollit, sóc jo qui us he escollit a vosaltres i us he destinat perquè aneu i doneu fruit, i aquest fruit sigui durador."

3. A la creu revela l'amor la seva forma definitiva.

Es revela l'obediència, totalment lliure. (Fli 2,8) "s'anorreà a si mateix, prenent la condició d'esclau i es féu semblant als homes. I presentant-se amb aspecte humà, es va humiliar fins a acceptar per obediència la mort i mort de creu. 9 Per això Déu l'ha exalçat i li ha concedit aquell nom que està sobretot nom. "Així arriba Jesús al més gran amor. A la radical solitud humana, es dóna del tot sense reserva. Per la creu Déu és plenament glorificat. (Jn 17,4) L'escàndol de la creu és l'escàndol de l'amor.

4. L'amor universal en l'Esperit.

L'amor de Déu no és qüestió d'una trobada física ni d'un raonament humà. No ve de "la carn" sinó que és necessari el do de l'esperit i un cor nou. (2 Cor, 5, 16) "ell va morir per tots, per tal que els que viuen no visquin més per a si mateixos, sinó per a aquell que va morir i va ressuscitar per ells."

L'Esperit permet comprendre des de dins. Tots necessitem l'esperit per poder dir "Pare". (Rm 8, 15) "no heu rebut un esperit d'esclaus per tornar a caure en el temor, sinó l'esperit de fills adoptius, que ens fa anomenar Déu" Pare". El mateix esperit s'uneix al nostre esperit per donar testimoni que som fills de Déu. Si som fills, també som hereus, hereus de Déu i hereus amb Crist, perquè patim amb ell per a ser glorificats amb ell. "Un amor de què ningú ens podrà separar mai" (Rm 8, 35).

En conclusió Déu és amor. L'amor de Déu té per font l'amor etern del Pare i del Fill, que és també amor de l'esperit.


05/11/2015 09:00:00