Hola, em dic Joan Martínez, i et dono la benvinguda a aquest espai virtual
que espero no et defraudi.

Soc mossèn catòlic, i faig de filòsof, i a estones, de poeta.
Però ja des d'ara m'agradaria ser el teu amic.

Ressenya: El alma de todo apostolado

EL ALMA DE TODO APOSTOLADO (11ª ED.) DOM J.B. CHAUTARD , PALABRA, 1976


EL ALMA DE TODO APOSTOLADO (11ª ED.) DOM J.B. CHAUTARD , PALABRA, 1976 ISBN 9788482394862

Dom Jean-Baptiste Chautard va néixer el 12 de març de 1858 a Briançon i va morir el 29 de setembre de 1935 a Monk, com a monjo. En primer lloc, va ser monjo a l'abadia de Nostra Senyora d’Aiguebelle i més tard abat de l'Abadia de setembre-Fons des del 1899 fins al 1935.

Dom Jean-Baptiste Chautard va escriure un famós llibre, "L'ànima de tot apostolat" editat per primera vegada sota el nom d’"Apostolat de la vida interior" i "el catecisme" escrit en el vaixell que el conduïa al Brasil. Aquest llibre, en la seva primera versió (1907) és per als religiosos de la Sagrada Família del Sagrat Cor, fundada pel seu amic el jesuïta Luis Rabussier però en la seva forma completa està destinat als seminaristes i sacerdots.

Durant gairebé cinquanta anys va ser un clàssic essencial de l'espiritualitat francesa i la seva influència internacional va ser considerable. Aquest llibre posa l'accent en els mitjans per obtenir i mantenir la unió amb Déu mitjançant la pregària, l'oració del cor, la vida litúrgica, la negació. Condemna especialment l'anomenada "heretgia de l'acció" que oblida la primacia de la vida interior i la importància de la vida espiritual en l'apostolat. L'heretgia de l'acció (activisme) o "americanisme" significa un creixent perill en alguns aspectes de la nova evangelització.

“¡Herejía de las obras! La actividad febril en lugar de la acción de Dios; la ignorancia de la gracia; la soberbia del hombre que pretende destronar a Jesús; el considerar como meras abstracciones, al menos en la práctica, la vida sobrenatural, el poder de la oración y la Economía de la Redención, son casos nada imaginarios que se presentan y que, en diversos grados, un análisis de las almas acusa con frecuencia en este siglo de naturalismo en el que el hombre juzga según las apariencias y obra como si el éxito de su empresa dependiera principalmente de lo ingenioso de su organización. Aun a la luz de la filosofía, y prescindiendo de la revelación, seria digno de lástima el hombre de valer que se negara a reconocer que todos los talentos que los demás admiran en él, los ha recibido de Dios”. (Alma de todo apostolado n.15)

El lector trobarà en el llibre una gran idea: la vida d'un cristià no té sentit si no compleix el mandat de Crist d'apropar Déu als seus iguals. L'autor es va proposar la tasca de posar en relleu que el cristià no seria bon cristià llevat que es bolqués en una presència activa enmig dels homes i en la societat mateixa; però, per altra banda, arribaria indefectiblement al propi agostejament, si no atengués a la cura de la seva pròpia ànima, és a dir, si no tingués la contínua preocupació d'estar unit a la vida, de la qual ell és només un sarment. Els fruits depenen d'aquesta unió, doncs, sense la saba, la sarment s'asseca.

"Si un hombre apostólico, se creyera capaz de producir el menor vestigio de vida sobrenatural, prescindiendo de Jesús, demostraría una ignorancia teológica tan supina, como estúpida suficiencia"


16/10/2015 09:06:00