Hola, em dic Joan Martínez, i et dono la benvinguda a aquest espai virtual
que espero no et defraudi.

Soc mossèn catòlic, i faig de filòsof, i a estones, de poeta.
Però ja des d'ara m'agradaria ser el teu amic.

Ressenyes: Apología pro vita sua

Apología pro vita sua, John Henry Newman, Encuentro (2011)


John Henry Newman, C.O. (Londres, 21 de febrer de 1801 - Birmingham, agost 11 de 1890) va ser un prevere anglicà convertit al catolicisme en 1845; més tard va ser elevat a la dignitat de cardenal pel papa Lleó XIII i beatificat en 2010 en una cerimònia que va presidir el Papa Benet XVI al Regne Unit. En la seva joventut va ser una important figura del Moviment d'Oxford, el qual aspirava a aconseguir que l'Església d'Anglaterra tornés a les seves arrels catòliques. Els seus estudis el van portar a convertir-se a la fe de l'Església Catòlica. Durant els dos períodes, tant com anglicà com a catòlic, Newman va escriure importants llibres, entre ells Vía Media, Ensayo sobre el Desarrollo de la Doctrina Cristiana, Apologia Pro Vita Sua, y Grammar of Assent.  Les seves restes es troben actualment enterrats al petit cementiri catòlic de Rednal, prop de Birmingham, però està previst que siguin inhumats de nou i traslladats a l'Oratori de Birmingham.
 
Apologia Pro Vita Sua (en llatí: Una defensa de la pròpia vida), subtitulada en castellà Historia de mis ideas religiosas, és el títol de l'autobiografia espiritual del teòleg i cardenal anglès John Henry Newman. En el text, publicat originalment el 1864, Newman defensa les seves creences religioses catòliques enfront de les crítiques exposades per Charles Kingsley entorn de la seva pròpia conversió, el sacerdoci i els dogmes de l'Església Catòlica. El text, revisat pel mateix autor en 1865, s'ha convertit en un clàssic religiós, comparat freqüentment amb les Confessions de sant Agustí.
 
Considerada una obra mestra de la literatura autobiogràfica universal, l'Apologia pro vita sua va suposar per al seu autor, J.H. Newman, l'anhelada oportunitat de defensar-se enfront de la incomprensió i el rebuig que havia causat a Anglaterra la seva conversió al catolicisme. Newman ofereix en aquest càlid relat del seu itinerari vital i intel·lectual un exemple d'honestedat i llibertat en el seu camí cap al catolicisme, alhora que de respecte i estima cap a l'anglicanisme del qual procedia, que ha marcat la seva influència en el pensament cristià contemporani, confirmada amb la seva beatificació per Benet XVI a 2010.
 
La present edició i traducció de Víctor García Ruiz i José Morales ha estat profundament renovada i actualitzada, i inclou una presentació de Ian Ker, en la qual destaca la rellevància històrica de l'obra i la figura del cardenal Newman: "Es necessitarà un altre miracle per la canonització, però (...) no hi ha dubte que, un cop canonitzat, l'Església ha de declarar a Newman Doctor de l'Església".


15/02/2017 09:00:00