Hola, em dic Joan Martínez, i et dono la benvinguda a aquest espai virtual
que espero no et defraudi.

Soc mossèn catòlic, i faig de filòsof, i a estones, de poeta.
Però ja des d'ara m'agradaria ser el teu amic.

Ressenyes: Espiritualidad del año litúrgico

Claude Jean-Nesmy: Espiritualidad del año litúrgico


Espiritualidad del año litúrgico., Claude Jean-nesmy, Herder. Barcelona.
ISBN 9788425413940

Claude Jean-Nesmy és el pseudònim de Claude Surchamp, un monjo de l'abadia benedictina de Santa Maria de Pierre-qui-Vire. Fill d'Henry Surchamp, anomenat Jean Nesmy, i germà de Josep, va prendre el nom de "Angelico" en entrar en religió.

Dom Claude Jean-Nesmy, va néixer el 13 de juny de 1920 a Troyes. Va entrar a l'Abadia de Santa Maria de Pierre-qui-Vire el 7 de setembre 1938, i va professar solemnement el 17 d'octubre de 1939. Ordenat sacerdot el 4 de març de 1944, va exercir com a professor de Literatura a l'Escola de Santa Maria de Pierre qui-Vire, i va participar en l'inici de la revista "Témoignages. Cahiers de la Pierre-qui-Vire” amb el pseudònim del seu pare Henry Surchamp “Jean Nesmy".

Aviat assumeix la gestió exclusiva de la revista “Témoignanes" des de l’any 1954 fins al 1988. És autor de llibres sobre litúrgia i espiritualitat, i va contribuir amb articles en diaris i revistes especialitzades i en conferències tant a França com a l'estranger. En 1958 va dirigir la col·lecció "Les Points Cardinaux" de l'editorial Zodíac.

A partir del 1983, va ajudar a la senyora Boulay en la fundació de "Naim" una obra destinada a socórrer persones sense llar. Dom Claude mor l'1 gener 1994 , esgotat i profundament preocupat per la crisi de la fe que va seguir al maig de 1968.

Si la font de la nostra vida espiritual està en Déu, si en Déu es troba no només el terme de la nostra recerca, sinó també el seu origen, on i com podrem nosaltres anar a proveir-nos a la font de les aigües vives? La misericordiosa sol·licitud del Senyor ha instituït un mitjà per a nosaltres, que tenim necessitat d'un mínim d'experiència sensible, amb el qual puguem trobar en la nostra unió amb Ell els recursos d'energia indispensables per estimar Déu i al nostre proïsme: aquest mitjà és la vida sacramental i litúrgica.

La intenció de l'autor de "Espiritualidad del año litúrgico" és la de destacar les grans orientacions espirituals que ens revela la pràctica de la litúrgia, per tal d'establir millor la vida cristiana sobre la comunió en els misteris salvífics de Crist, dels quals l’any litúrgic ens permet de participar-ne de forma més sensible i més efectiva.

Una vida litúrgica desencaminada, que no tingués altra finalitat que ella mateixa, distrauria a l'home de la urgent i primordial preocupació del deure de caritat envers els altres homes. Això seria conseqüència de considerar la litúrgia solament com quelcom “estètic”. Una veritable vida litúrgica ens proporcionarà l'amor de Déu i el dels homes, perllongant així l'influx de l'oració, sobre tota la marxa de la nostra activitat subsegüent.

Aquest és un dels problemes cap als quals l'autor tracta de mantenir més desperta la nostra atenció: procurar que la vida sencera romangui submergida en la irradiació lluminosa dels diferents climes que se succeeixen a tot el llarg de l'any litúrgic. Els coneixements dels fidels sobre la realitat sobrenatural i dels seus misteris, que haurien hagut de constituir l'atmosfera mateixa de la seva vida, massa sovint s'han minimitzat en fórmules mal apreses i pitjor assimilades.

Per la seva banda, la pietat, desconnectada de les seves fonts dogmàtiques, no podia menys d'evolucionar cap a aquest sentimentalisme fàcil, fluix i antiquat, on les fórmules encara ens xoquen en l'actualitat. No és exagerat pensar que la litúrgia, ben entesa, pugui constituir el punt de confluència del dogma i de l'espiritualitat contemporània. No hi ha cap dels dogmes de la nostra fe que no es vegi implícitament o explícitament professat al llarg de la nostra litúrgia.

Una obra imprescindible per a conèixer i estimar el misteri litúrgic.


15/04/2015 09:00:00