Hola, em dic Joan Martínez, i et dono la benvinguda a aquest espai virtual
que espero no et defraudi.

Soc mossèn catòlic, i faig de filòsof, i a estones, de poeta.
Però ja des d'ara m'agradaria ser el teu amic.

Ressenyes: Gloria

Hans Urs von Balthasar: Gloria


Hans Urs von Balthasar va néixer a Lucerna (Suïssa) el 1905. Va realitzar estudis de música, filologia germànica i filosofia a Viena, Berlín i Zuric. El 1929 va entrar a la Companyia de Jesús. En la seva formació teològica són decisives les relacions amb Erich Przywara i Karl Barth, però sobretot destaquen dues trobades en particular: amb Henri de Lubac, el seu mestre en teologia, i amb Adrienne von Speyr, al costat de la qual va començar una experiència de vida religiosa centrada en una visió trinitària de la vida cristiana i en una presència activa en el món.

Alhora funda i dirigeix l'editorial Johannes Verlag, que es proposa publicar els escrits dels Pares de l'Església i d'alguns teòlegs que van situar com a centre de la seva reflexió a Crist. El seu pensament teològic està dominat per la idea que només l'amor és creïble.

Sobre aquest fonament von Balthasar va construir la seva vasta obra teològica. La forma més acabada es troba a la trilogia Gloria, Teo drámatica y Teológica. En reconeixement a la seva persona com a punt de referència per a tota la teologia catòlica, va ser nomenat cardenal pel papa Joan Pau II pocs dies abans de la seva mort, esdevinguda el 26 juny 1988.

Com ell mateix afirma: “El propósito de la presente obra es desarrollar la teología cristiana a la luz del tercer trascendental, es decir, completar la visión del verum y del bonum mediante la del pulchrum. Mostraremos hasta qué punto el abandono progresivo de esta perspectiva (que tan profundamente configuró en otras épocas a la teología) ha empobrecido al pensamiento cristiano. Por consiguiente, no se trata de abrir para la teología un cauce secundario y más o menos experimental, impulsados tan solo por una vaga y nostálgica melancolía, sino más bien de retrotraerla a su cauce principal, del que, en gran parte, se había desviado”.

L’esquema general de “Gloria” és el següent: Parte primera: Una estética teológica Vol. 1. La percepción de la forma. Parte segunda: Formas de estilo Vol. 2. Estilos eclesiásticos Vol. 3. Estilos laicales. Parte tercera: Metafísica Vol. 4. Edad Antigua Vol. 5. Edad Moderna. Parte cuarta: Teológica Vol. 6. Antiguo Testamento Vol. 7. Nuevo Testamento. Títol original de l’obra: Herrlichkeit. Per a l’edició espanyola, Ediciones Encuentro Cedaceros, ISBN.: 84-7490-131-6


15/03/2015 09:00:00