Ressenyes: Introducció al cristianisme

Joseph Ratzinger., Introducció al cristianisme


Introducción al cristianismo., Joseph Ratzinger. Benedicto XII. Sígueme (2002) ISBN 9788430106714

Què és el cristianisme? Respondre a aquesta pregunta constitueix l'objectiu fonamental d'aquest llibre. Per a això, res millor que centrar-se en un dels textos fonamentals, el Credo, en què la comunitat cristiana ha sintetitzat la seva fe i a través del qual la proclama cada vegada que la recita. Sent un text que es va quedar fixat en els albors del cristianisme, es fa necessari, d'una banda, entendre bé què es va voler dir i quines van ser el context i el rerefons en què neix.

Però, d'altra banda, per ser expressió viva de la fe, ha de ser sotmès a una constant reinterpretació, perquè les seves fórmules siguin intel·ligibles als creients de cada moment històric. L'equilibri entre la fidelitat a alguna cosa rebut en el si de l'Església i l'actualització del seu contingut és una exigència que afecta no només a la teologia sinó a la vida de fe de tot creient.

El cardenal Ratzinger ha sabut respondre a aquest repte, prestant especial atenció als problemes que la cultura moderna ha plantejat a la fe. Aquesta nova edició de «Introducció al cristianisme» conté el pròleg que el mateix autor ha escrit l'any 2000. Sent una obra clàssica, queda així enriquida amb aquesta aportació de gairebé trenta noves pàgines.

Joseph Ratzinger va néixer a Marktl am Inn (Baviera, Alemanya) el 1927. Va estudiar a Freising ia la Universitat de Munic. Ordenat sacerdot el 1951, va exercir com a professor de teologia fonamental a la Universitat de Bonn i de dogma i història dels dogmes a la Universitat de Münster i posteriorment en Ratisbona.

Va ser nomenat arquebisbe de Munic i Freising el 1977 i promogut a cardenal aquest mateix any; durant molts anys ha estat prefecte de la Congregació per a la doctrina de la fe i president de la Pontifícia Comissió bíblica i de la Comissió teològica internacional. Entre les seves obres publicades per Edicions Sígueme cal destacar: Un cant nou per al Senyor, 1999; Introducció al cristianisme, 2001; La fraternitat dels cristians, 2004; i Fe, veritat i tolerància, 2005.

El 19 d'abril de 2005 va ser elegit papa, prenent el nom de Benet XVI. Avui és Papa emèrit.






15/06/2015 09:00:00