Ressenyes: La ciència de la creu

Edith Stein. Ciència de la creu. Editorial Pòrtic


Edith Stein. La ciencia de la cruz Monte Carmelo. ISBN: 978-84-8353-021-4
 
Edith neix a Breslau el 12 d'octubre de 1891, en el si d'una família jueva, és l'onzena i última filla de la família Stein. El seu pare mor aviat, el 1893, i deixa a la família en una situació compromesa. Edith va creixent en edat i en saviesa i en els seus estudis s'orienta cap a la psicologia i la filosofia, en una recerca incansable de la veritat, sense prejudicis i sense coaccions religioses. Es trasllada a Göttingen, on progressa en els seus estudis universitaris, però es veu obligada a interrompre per prestar ajuda a les víctimes de la guerra.

Més tard també es dedicarà a ajudar les dones, marginades i poc considerades en la societat del seu temps. Estudiant de filosofia, feminista compromesa i generosa, Edith arriba a la universitat de Friburg i obté el doctorat en filosofia. Viu una vida intel·lectual molt intensa, i d'aquesta manera la seva recerca incansable de la veritat, les seves lectures, sobretot els escrits autobiogràfics de Santa Teresa de Jesús, els amics i la reflexió la porten a convertir-se al catolicisme. És batejada l'1 de gener de 1922. Més tard en 1933 ingressarà al Carmel de Colònia, prenent l'hàbit un any després, amb el nom de Teresa Beneta de la Creu i fa la seva professió solemne a 1938. Els esdeveniments l'obliguen a deixar Alemanya i marxar al Carmel d'Echt a Holanda.

Edith no vol amagar-se dels controls nazis i és detinguda juntament amb la seva germana Rosa el 2 d'agost de 1942. Les dues moren a la cambra de gas a Auschwitz una setmana després. Els especialistes reconeixen de seguida l'alta qualitat del seu pensament i dels seus escrits i comencen a publicar-se. Però ha estat el reconeixement de l'Església, de la seva profunda espiritualitat com a dona jueva, cristiana i màrtir, la seva beatificació el 1987, i la seva canonització el 1998, el que ha renovat l'interès per la seva persona i pensament.

L'escrit més conegut de santa Edith Stein i l'escriu en ocasió del IV Centenari de la Mort de S. Joan de la Creu. Aquesta dada, juntament amb la profunditat de la seva formació filosòfica, l'avançat del seu propi procés espiritual i el proper que intueix el seu tràgic final, són sens dubte el millor humus per al desenvolupament d'aquesta obra. Des del començament de la seva redacció té claríssim el seu esquema tripartit: El missatge de la creu, la doctrina de la creu i el seguiment de la creu.

Les presents pàgines tracten de comprendre a Sant Joan de la Creu en la unitat del seu ésser tal com es manifesta en la seva vida i en els seus escrits i això des d'un punt de vista que permeti captar-la plenament. No pretenen oferir una biografia del Sant ni donar tampoc una exposició completa dels seus ensenyaments; però, tant els fets de la seva vida com el contingut dels seus escrits, els aprofita per aconseguir penetrar més profundament el sentit d'aquesta unitat.


03/11/2017 20:00:00