Hola, em dic Joan Martínez, i et dono la benvinguda a aquest espai virtual
que espero no et defraudi.

Soc mossèn catòlic, i faig de filòsof, i a estones, de poeta.
Però ja des d'ara m'agradaria ser el teu amic.

Ressenyes: La montaña de los siete círculos

Montaña de los siete círculos. Thomas Merton, 2008, EDHASA, ISBN: 9788435009812


Thomas Merton va emprendre l'escriptura d'aquesta autobiografia a instàncies del seu superior a l'abadia de Nostra Senyora de Getsemaní, a Kentucky, on portava una vida bolcada en l'oració i la contemplació. Després d'una infància viatgera i d'una joventut dissipada en el si d'una família d'artistes, Merton, que mai va ser batejat ni havia rebut formació religiosa, va començar a sentir-se atret per la fe catòlica. L'aprofundiment en el coneixement de la religió el va portar a convertir-se al catolicisme i a entrar finalment en l'ordre trapenc, la més ascètica de les ordes monàstics.

Pocs escriptors d'obres espirituals aconsegueixen l'altura literària de Merton, que destaca per la seva humilitat, la seva exquisida sensibilitat i les seves profundes reflexions que calen en tots els lectors (siguin religiosos o no). Des de la seva publicació el 1948, aquesta obra s'ha convertit en un clàssic de la literatura espiritual. Reconeguda com una de les obres més influents del nostre temps ha estat traduïda a més de vint idiomes i ha transformat la vida de milers de persones.

Thomas Merton (Prades, França, 1915 - Bangkok, 1968), monjo trapenc, poeta i pensador nord-americà. És considerat com un dels escriptors sobre espiritualitat més influents del segle XX. Va néixer a Prada, França. El seu pare era originari de Nova Zelanda i la seva mare originària dels Estats Units. La seva mare va morir quan ell era nen. La infància de Merton va ser inestable pel que fa a la seva residència, ja que va viure a França, a Bermuda, als Estats Units i a Anglaterra. A Anglaterra, va estudiar a la Universitat de Cambridge. Va acabar els seus estudis a la Universitat de Columbia, Estats Units. Finalment, va realitzar la seva tesi de doctorat amb el títol de  ‘La naturaleza y el arte en William Blake’. Influenciat per la lectura de nombrosos autors e impulsat per una crida interior a unir-se amb Déu, es va convertir al catolicisme en 1938. Va exercir docència en anglès a la Universitat de San Buenaventura i va treballar en un centre catòlic del barri de Harlem a Nova York.

En 1941, va ingressar al monestir trapenc de Nostra Senyora de Getsemaní a Kentucky. Es va ordenar sacerdot el 1949 i va adoptar el nom de pare Lluís. La montaña de los siete círculos (1948), la seva autobiografia, és la seva obra més famosa, traduïda a vint-i llengües. També va escriure Las aguas de Siloé (1949), El signo de Jonás (1953), dos volums sobre la vida dels trapencs, Semillas de contemplación (1949) i La vida silenciosa (1957), llibres de meditació, així com diversos llibres de poesía. Figuras para un Apocalipsis (1947), Las lágrimas de los leones ciegos (1949) y Las islas extranjeras (1957).

Durant els seus 27 anys a Getsemaní, Merton es va convertir en un escriptor contemplatiu i poeta, i es va obrir al diàleg amb altres religions, recolzant causes com el pacifisme i els moviments antiracistes. El 1959 va conèixer al sacerdot i poeta nicaragüenc Ernesto Cardenal en arribar aquest al monestir. Després del retorn de Cardenal a Nicaragua, Merton va sostenir amb ell una activa correspondència epistolar fins a la seva mort, la relació que es va donar entre ells, va ser de pare espiritual i devot. Entre els anys de 1963 i 1967 va sostenir una fluïda correspondència amb l'escriptor romanès Ştefan Baciu. El 1964 va escriure el manifest 'Missatge als Poetas' com adhesió al Moviment Nova Solidaritat creat pel poeta argentí Miguel Grinberg, qui posteriorment va traduir al castellà els seus llibres El hombre nuevo, Pan en el desierto, Místicos y maestros Zen, Diario de un ermitaño, Ascenso a la verdad y Cartas a los escritores.  Merton va morir en un accident el 1968 mentre assistia a una conferència entre cristians i budistes a Bangkok. Es troba  enterrat al monestir de Getsemaní.
 
La montaña de los siete círculos, que es va publicar per primera vegada a Nova York el 1948, es va col·locar al capdavant dels èxits editorials de l'any amb una venda de dos milions d'exemplars. No és precisament una novel·la, sinó la història d'una vida: la de l'autor. Vida intensa al món fins als vint anys, quan es reclou al monestir trapenc nord-americà de Getsemaní, Kentucky. Fill d'anglès i nord-americana, nascut a la França de 1915, en plena guerra europea, la seva ànima no coneix la pau al món. I en aquest llibre, ple d'espiritualitat -amb pàgines que recorden les Confessions de Sant Agustí- descriu tota la seva vida, sense excloure els dies que passa a l'interior del monestir. L'estil de l'autor és sempre clar i la seva prosa destil·la un gran sentit de l'humor, profund afecte familiar i senzillesa en el relat de les seves experiències místiques. Artista complet -perquè és també poeta-gaudeix tant en la descripció del món físic com en la del món espiritual. En la seva vida i en la seva obra, com s'ha dit de Rembrandt, hi ha llums i ombres, però amb aparent paradoxa, Thomas Merton veu la llum en el seu retir claustral, i va veure l'ombra sota els llums enlluernadors de Londres i Nova York.


22/06/2017 09:00:00